Deň jablka
Jablko je vo výžive pokladom. Či už ako zdravé, čerstvé ovocie alebo aj v podobe rôznych druhov koláčov, sušených štiepok, zaváranín, detských výživ, džemov, muštov... Ak ho budete mať denne v jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým zdravotným problémom. Napriek tomu je často v našom jedálničku podceňované. Do popredia sú kladené exotické druhy ovocia ako banány, kivi, granátové jablká, citrusy... Málokto si však uvedomuje, že sú často trhané za zelena a obsahujú množstvo chemických látok, vďaka ktorým si zachovávajú sviežu farbu a vzhľad po celé týždne. Práve preto by sme mali po jabĺčkach siahať omnoho častejšie, lebo sú nielen cenovo dostupné, ale najmä zdravšie.
A ako teda jabĺčka prospievajú nášmu organizmu?
- podporujú trávenie a vylučovanie škodlivých látok
- pomáhajú pri problémoch s kĺbmi
- priaznivo vplývajú na nervový systém
- sú vhodné proti nespavosti
- pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi
- bránia vzniku artériosklerózy, a teda aj infarktu
- znižujú pravdepodobnosť žlčových kameňov
- sú vhodné aj pre diabetikov
- vďaka vitamínu C pomáhajú pri nachladnutí, kašli, chrípke či rýchlejšom liečení rán či popálenín
- bránia vzniku rakoviny
- chránia pred vznikom astmy
- udržujú zdravú pokožku
Všetky tieto významné skutočnosti sme si pripomenuli počas tematického dňa pri príležitosti Dňa jablka.
Na hodine matematiky sme sa snažili pochopiť princíp násobenia a delenia pomocou názorných slovných úloh: ukladali sme jabĺčka do poličiek, rozdeľovali ich na rovnaké skupiny do košíkov, prekrajovali na polovice, tretiny, štvrtiny...
Na slovenskom jazyku sme vo vetách o jabĺčkach upravovali slovosled, krúžkovali obojaké spoluhlásky, hľadali vybrané slová. Pomocou pantomímy sme sa snažili znázorniť význam najznámejších prísloví a porekadiel, ako napr.:
- Jablko nepadá ďaleko od stromu.
- Aká jabloň, také jablko.
- I zdravé jablko pri zhnitom zhnije.
- Červené jablko najviac býva červavé. a pod.
Následne sme sa pokúsili slovo JABLKO ukryť do tajničky z vybraných slov.
Jabĺčkovej téme sme sa venovali aj na hodine anglického jazyka. Snažili sme sa vytvoriť čo najviac otázok a odpovedí, do ktorých by sme slovo "apple" dokázali zahrnúť. Vzhľadom na to, že sa učíme angličtinu len druhý rok, sa nám ich podarilo vymyslieť celkom veľa:
- What´s this? This is an apple.
- What colour is your apple? My apple is red and yellow.
- How many apples do you have? I have three apples.
- Is this your apple? Yes, it is./ No, it isn´t.
- These are my apples./ These are your apples.
- I like apples.
Vyvrcholením nášho celodenného "jablkového" snaženia bola hodina pracovného vyučovania, na ktorej sme si vyrobili vlastný ovocný šalát. K základu, ktorý tvorili rôzne odrody jabĺk, sme dokrájali hrušky, hrozno, kivi, banány... Ovocnú zmes sme zaliali šťavou z citrónov a pomarančov, vďaka ktorej si naša "vitamínová bomba" zachovala nádhernú sviežu farbu. Táto zdravá pochúťka bola zároveň aj chutnou bodkou za týmto netradičným dňom.
Verím, že od dnešného dňa každý z nás siahne po jabĺčkach oveľa častejšie ako doteraz. Som si istá, že aj vďaka ich pravidelnej konzumácii bude v našej triede oveľa menej chorých detí. Takže - dobrú chuť!